Totaal aantal pageviews

zaterdag 30 januari 2016

Noord-Holland

Een memorabele tocht

Met zijn drieën ( John, Wim en ik) gingen we op pad voor de roodkeelnachtegaal.
Een eerste ontdekking in Nederland. Deze vogel vertoeft normaliter in Siberië en trekt in de winter door naar Azië. Maar deze roodkeelnachtegaal had een afslag gemist en kwam terecht in Hoogwoud in Noord-Holland. Hij was op vrijdagmiddag ontdekt en zaterdag stonden ze in rijen voor de deur van Beukenlaan . €5,-- betalen om dit buitengewone vogeltje te bewonderen in de achtertuin.
Ter informatie moge duidelijk zijn dat de gelden die zijn geïnd, gedoneerd zijn aan vogelbescherming Nederland . Van heinde en ver kwam men aan om deze bijzondere vogel te zien ( Denemarken, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, België en1 persoon en passant uit Amerika enz.) Dus vroeg vertrokken om dit schouwspel mee te maken. Wij zaten die ochtend bij de eerste shift, een korte maar hevige opwinding maakte zich van ons meester toen de vogel zichtbaar werd. Daarna hebben we gebruik gemaakt van de buurman zijn balkon; ook hij bood aan, voor korte tijd weliswaar, om op zijn balkon de vogel te aanschouwen.
Een kwartier later werd het balkon gesloten. Wij waren echter wel blij dat we toch nog een paar shots hebben kunnen maken.




 
Na deze emotionele waarneming besloten we om verder naar het noorden te rijden voor  de roodhalsganzen.
Onderweg kwamen we nog een mannetje nonnetje tegen.
 
 
 
De kleine topper hebben we gemist; we zagen wel kuifeenden en topper mar die kleine...
Dan maar verder naar het noorden richting Den Oever voor de roodhalsgans.
 






 
Een zeer geslaagde dag met deskundige vogelaars.!
Bedankt John en Wim voor deze prachtige dag.
 
 
 

Januari 2016

Een prachtige maand met mooie soorten

Op 8 januari vertrokken we met zijn viertjes ( John, Harriet, Wim en ik) naar Battenoord om de dwerggors te spotten. Helaas liet hij zich die dag niet zien ,echter de flamingo's en de fratertjes  wel . De fraters zijn tegenwoordig niet meer overal te zien en worden langzamerhand een schaarste in Nederland. Wat een geluk dat wij ze wel aantroffen.







 
Even een blik opzij om de flamingo's te bewonderen
 
 
Hierna vervolgden wij onze weg naar de Brouwersdam
en tot onze blijdschap ontdekten we de zwarte zeekoet
 



  
Het zonnetje kwam door ons geluk kon niet meer op.
Heerlijk zo'n  dag vogelen.

donderdag 28 januari 2016

De IJsduiker 2

DE HERKANSING
 



Na de eerste geslaagde missie in Den Haag met somber weer weliswaar, kreeg ik een herkansing met zonnig weer.
Maria belde me op dat ze naar Den Haag zou komen om de ijsduiker van dichterbij te platen.
Natuurlijk wilde ik haar ophalen van het station Moerwijk waarvandaan wij onze zoektocht zouden starten. Een dag eerder had ik met John telefonisch contact gehad en hem onder andere verteld dat Maria nog niet zo goed ter been was. Een verstuikte enkel maakte het lopen een toch wel inspannende onderneming. Maar wat  gebeurde er, John bood aan om op de fiets de Troelstrakade kade af te rijden op zoek naar de ijsduiker. Wat een galante actie! Bedankt John, want nog geen tien minuten nadat wij van onze kant de westelijke Troelstrakade afliepen en John de Noordelijke kade, kregen we het telefoontje dat hij hem had gevonden onder een brug niet ver van de Haagsche Hoge School. Even later zagen we John staan op de hoek van de Neherkade -  Callandstraat . Bij een carwash/benzinepomp kon ik mijn auto kwijt.
We hebben toen wat aardige plaatjes geschoten, zeker met de reflectie in het water van de rode wand aan de overkant van het kanaal.


SLAPEND





ALS DE ZON EVEN WEGVALT IS ER DIRECT ANDER LICHT





RUSTEND



POEDELEND


KLEURRIJK


NOG KLEURRIJKER




WAAKZAAM OP EEN SCHITTERENDE ACHTERGROND

 

RIVIERKREEFTJE?


POGING GESTAAKT. 
 
 
Hierna vervolgen Maria en ik onze weg naar nog meer mooie soorten in Den Haag.
We gaan op weg naar de Grote Burgemeester die direct door Maria wordt gezien.
              Een 2e kalenderjaar prachtig in de veren. Hij oogt misschien een beetje zwak maar pas op      als er iemand wat brood strooit is hij er als de kippen bij en jaagt andere meeuwen weg.
Hierbij nog een paar foto's van deze imposante witte meeuw.
 

EVEN DE VLEUGELS STREKKEN

 
Tot slot zijn we nog naar de Grote aalscholver gaan kijken en als toetje op deze dag een bonte kraai in Hoek van Holland en een overgebleven slimme huiskraai.
Een mooie dag vol zon en blijdschap. Het was weer reuze gezellig met mijn zus.

zondag 10 januari 2016

De ijsduiker

Het was 15.00 uur en terwijl ik naar het schaatsen keek werd ik attent gemaakt door Mark Zevenbergen dat er een ijsduiker zat in Den Haag stad. Wat een plek voor een ijsduiker!
Snel stapte ik mijn auto op weg naar de aangewezen plaats. En nauwelijks daar aangekomen kwamen de eerste vogelaars al aan om dit enorme exemplaar (even groot als een aalscholver) te volgen en te fotograferen.
Deze ijsduiker broedt normaliter in de diepe meren,  baaien, bosgebieden en toendra's in  Noord-Amerika, maar er zijn ook  300 broedparen in IJsland!
Het is een adult tweede kalenderjaar. Kenmerkend is de horizontaal gehouden snavel, een gevlekte lichte band in de hals en een lichtere snavelpunt. Hij heeft vrij brede veerranden die een regelmatig geschubd patroon vormen. Ook de oogring is minder duidelijk.
Ik was blij met deze waarneming want om een ijsduiker van zo dichtbij te kunnen fotograferen is uitzonderlijk.