De roerdomp is een inheemse vogelsoort die zelden gezien wordt door zijn teruggetrokken leefstijl in de beschutting van de uitgestrekte rietgebieden. De schutkleuren zijn zodanig dat je deze vogel bijna niet ziet in het riet. Sinds een paar jaar zit er 1 exemplaar in De banken en sinds dit jaar is er een tweede bij gekomen. Vol verwachting dachten wij aan een mogelijk broedgeval. Echter van een broedgeval was dit jaar geen sprake. Waar we wel getuige van waren was dat de roerdompen zich regelmatig lieten zien en horen. De karakteristieke paalhouding was vaak te zien en het gehoemp, meestal 4 x achtereen, was wel een paar keer per dag te horen. En zo kon ik genieten van deze toch moeilijk waarneembare vogel.
Op mijn foto's rust copyright ©. Wil je een foto gebruiken, vermeld dan mijn naam en stuur mij een berichtje.
zondag 13 juli 2025
De roerdomp (Botaurus stellaris)
zondag 6 juli 2025
Juni 2025 deel 2
De zomer is in volle gang. Vogels zijn druk bezig met voeren. De eerstelingen zijn uitgevlogen. Het baltsen en zingen van de vogels zie je bijna niet meer.
Toch hoor en zie ik nog een nachtegaal en een zwartkop. Verder zijn de rietzangers, de tjiftjaffen mezen en merels nog aktief.
Een eenvoudig blog dit keer van vogels die zich nog laten zien en die nog niet vertrokken zijn naar het verre zuiden.
Tijdens een wandeling in de Berkenhoutse Driehoek zag ik een ooievaar met een jonge haas in zijn bek...ik dacht dat die ooievaars alleen muizen,mollen kikkers en padden aten en ook slakken, regenwormen, jonge vogels en zelfs vis. Maar een jonge haas vond ik toch wel heel stoer.
zaterdag 28 juni 2025
Juni 2025 deel 1
Het is warm en droog in deze maand juni 2025. De vogels worden stiller en zijn bezig de kleintjes te voeren, of bereiden zich al voor op de terugtocht naar Afrika. Toch klinkt er hier en daar nog een nachtegaal of een zwartkop. Wat die vogels betreft zal ik een tweede blog maken over deze maand.
Dit blog gaat over ons Hollands landschap met daarin een hoofdrol voor vlinders, rupsen en planten.
Naast de reguliere plekken die ik bezoek in de buurt, ben ik met een paar vrienden op stap geweest naar de Berkenwoudse driehoek in de Krimpenerwaard. Een prachtig ongeschonden natuurgebied waar je een heerlijk rondje kan wandelen tussen sloten, weiden , kleine bosjes en rietkragen. Alleszins de moeite waard en voor mij een mooie ontdekking. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog.
zondag 1 juni 2025
Het is lente maar het lijkt wel zomer
Het is lente maar het lijkt wel zomer
Zo voelt het als het al meer dan 4 weken zonnig en droog is met aangename temperaturen. De natuur heeft er moeite mee en dat is te zien aan het gele gras in de weilanden en het opdrogen van vennen. En toch heb ik weer vele waarnemingen kunnen doen van weliswaar normaal voorkomende vogels in deze periode. Tijdens een wandeling door de Broekpolder hoorde ik de wielewaal maar geen beelden kunnen maken; verder zag ik een boomvalk en een koekoek. Bij een wandeling langs de Wollebrand bij Hondelersdijk zag ik de grote karekiet. En in de Oranjebuitenpolder zag ik roodborsttapuiten, braamsluipers, grasmussen, rietzangers en graspiepers. De graszanger zat er ook maar daarvan heb ik geen opnames. Alle andere afbeeldingen zijn in de omgeving van of bij de Banken gemaakt; de zilverreigers, dodaars, bruine kiekendief, kleine karekiet, torenvalk, spotvogel en de rouwkwikstaart. Daarnaast heb ik de eerste tengere grasjuffer gezien en een paar planten waaronder de veldhondstong. Veel plezier