Totaal aantal pageviews

zondag 31 maart 2019

De Coolpix P 1000

Na een maandje experimenteren met deze camera kom ik tot de conclusie dat het een hele goede camera is.
Er zijn evenwel beperkingen. Zo zullen vliegbeelden van een vogel moeilijk te realiseren zijn omdat de focus en de stabilisatie onvoldoende zijn om snel een foto te kunnen maken.
De zoom daarentegen is fantastisch. Op afstanden van meer dan 100 meter zijn de foto's nog steeds helder en scherp.
Hieronder wat resultaten van deze afgelopen maand, met af en toe commentaar. Alle foto's zijn uit de hand genomen en geen statief.


Kuifeend vrouw Was mijn eerste foto met de nieuwe camera. Ik was verbaasd over de scherpte en helderheid. De camera lag goed in de hand.


Blauwborst  Gefotografeerd in de Rietputten. Op redelijke afstand, 30 meter was dit een aardig experiment; bewolkte dag. Dus aanpassing met de camera op stand "scene".


Grote Canadese gans
 


Hybride grauwe gans X Grote Canadese gans


Ooievaar in vlucht.  Voor het eerst een vluchtfoto genomen. Met de stand op "vogel",lukt het aardig om met de vogel mee te bewegen en af te drukken. Afstand was ongeveer 150 meter. Half bewolkt en een langzaam vliegende ooievaar is redelijk goed te platen.


Ooievaar op nest. Ook hier was de afstand ongeveer 100 meter.


Rietgors


                                                                           RoodborsttapuitRoodhalsfuut, gefotografeerd vanaf de straat bij Lentevreugd Wassenaar. Hier was de afstand ongeveer 80 meter.


2e kj Sperwer vrouw . Plaatje geschoten op zeker wel 250 meter en viel behoorlijk mee.
Bewolkte dag slecht licht camerastand op scene.


Vlaamse gaai

         

Ree


Krakeend


Steenloper


Steenloper


Steenloper


Paarse strandloper


Blauwe druif . Deze foto was op groothoekstand gemaakt zonder in te zoomen.


Scholekster


Zomertaling . Zo maar ineens in de buurt, dan heb je echt geluk want deze eend is erg schuchter en laat zich niet zo makkelijk fotograferen. Hij werd regelmatig opgejaagd door meerkoeten en zelfs wilde eenden. De stand van de camera was bij bewolkt weer op scene gezet. Hierdoor betere belichting.

Zomertalimg


Zomertaling


Zomertaling


Zomertaling 


En dan krijg ik de melding dat er een papegaaiduiker zit in Dordrecht. Wat moet dat beestje nou in het midden van Dordrecht in een slootje heen en weer zwemmend? Ik heb geen moment geaarzeld om deze duiker te bekijken en te platen dus in de auto en rijden.... Je ziet wel eens waarnemingen vanaf Texel of Camperduin ("overvliegend") Maar nu zat deze duiker gewoon op een paar meter van iedereen vandaan.
 Het is een 2e kalenderjaar duiker en hij was verdwaald.
Een middag heeft hij rond gezwommen en de volgende ochtend is hij op de kant gekropen, uitgeput en onderkoeld. Hij is toen naar een vogelopvangcentrum gegaan en komt nu bij onder de warmte zon.
Zodra deze duiker weer op krachten is wordt hij  weer naar zee gebracht waar hij thuis hoort.
Niettemin en geweldige ervaring om deze vogel zo dichtbij te observeren.


Papegaaiduiker


Papegaaiduiker


Papegaaiduiker


Papegaaiduiker


papegaaiduiker


Papegaaiduiker


papegaaiduiker


Papegaaiduiker

Het was een plezier om met mijn camera zo dichtbij te kunnen. Inzoomen was bijna niet nodig. Wel experimenteren met de diverse standen, scene, vogelstand, A stand of automatisch.
ook was er soms  tegenlicht en dat is vervelend . Een paar foto's waren overbelicht.
Over het algemeen de vogelstand gebruikt.
Al met al ben ik zeer tevreden met de camera. Hoewel ik lang nog niet alle kneepjes ken en nog geen ervaringen heb opgedaan met filmpjes, ben ik heel content.

7 opmerkingen:

 1. Tjonge jonge zeg, dat is echt een goede camera. Ik vind de foto's van de zomertaling prachtig! De Papegaaiduiker ook en wat een kans, hoop dat het beestje snel opknapt. Om de groep Steenlopers moest ik lachen, zo grappig al die oranje beentjes :-). De details zijn prima zeker als je de afstand in aanmerking neemt, erg goed. Ook de helderheid is inderdaad prima. Ik ga eens even de specs bekijken van dit cameraatje want het is zeker interessant!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Frans,
  Leuk dat je al zo overweg kunt met deze nieuwe camera. Qua mooi totaal beeld springen wat mij betreft de foto's van de Steenlopers er bovenuit. Beeldschoon. Erg leuk vooral de laatste,zo leuk al die oranje pootjes!! De zomertaling is natuurlijk om bij te kwijlen, wat heb je die er scherp op staan! Het klapstuk is natuurlijk de Papegaaiduiker in de Hollandse stadse sloot! Mooie zachte platen zijn dat. Je kunt zien dat je daar andere instellingen had dan bij de zomertaling. Je zult er nog een hoop mee kunnen experimenteren!
  Erg leuk! ( en makkelijk zo meenemen om je nek op de fiets)
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig Frans met je nieuwe camera.
  Zal nog wel even duren, voordat je echt alle kneepjes kent, maar het begin is veel belovend.
  Erg mooi die blauwe druifjes compositie, wat ook geldt voor de steenlopertjes (dat schreef Maria al).
  Tja dat Papegaaiduikertje, ik hoop dat hij er bovenop gekomen is in de vogelopvang.
  Die foto’s van dat arme beestje zijn ook prima Frans.
  Al met al, “gewoon doorgaan, gewoon doorgaan”
  HGR, John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Frans, goed dat je jouw ervaringen met deze nieuwe camera deelt. De scherpte en kleurweergave is verbluffend. Proficiat met deze mooie camera. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi faran,
  een nieuwe camera moet altijd weer wennen ( ik moest ook aan een andere want mijn spiegel brak bij het schoonmaken in de camerawinkel en het was al een oudje die niet meer te krijgen was) maar........... je foto's zijn echt mooi hoor. Misschien kun je de vliegbeelden op een gegeven moment wel mooi en scherp vastleggen.
  Je zomertaling vind ik ook er mooi en helder en wat gaaf dat je een papegaaiduiker kon platen!!!!!! Ook de ooievaars op het nest zijn mooi scherp net als de kuifeend vrouw. Je zal nog heel veel plezier aan deze camera belven ;-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Krijg nou wat,
   zet ik gewoon faran in plaats van Frans!!!!!
   Sorry.....................

   Verwijderen