Totaal aantal pageviews

woensdag 31 juli 2019

Juni 2019

Het heeft even geduurd voordat ik zo ver was om een nieuw blogje te maken.
Er was veel aanbod in de natuur betreffende vlinders, libellen, vogels en plantjes.
Dit blog is dan ook een soort verzamelblog  van vogels, libellen en een enkel plantje...
Hoewel er geen bijzondere vogels in dit blog voorbij komen vond ik het toch de moeite waard om de gewone voorjaarsklassiekers een plekje te geven.
Bij dezen wil ik iedereen alvast hartelijk danken voor de reacties.
Veel plezier bij het bekijken van mijn blog.

Ik begin met een veldboeket. Nu aan het einde van het voorjaar staan de korenbloemen, margrieten en klaprozen volop in bloei. Gelukkig staan veel bermen er fraai bij.


Veldboeket


Rietorchis  ( Dactylothiza majalis)


Ttjiftjaf ( Phylloscopus collybita) 


Tijdens een wandeling langs het fietspad tussen Hoek van Holland en Kijkduin kwam ik regelmatig een tjiftjaf tegen met voedsel in zijn bek voor de jongen. Ook zaten er vaak graspiepers en boomleeuweriken. Een opvallende zang van de bosrietzanger trok mijn aandacht.
En de braamsluiper zat veelal samen bij een gras- en heggenmus.


Boomleeuwerik ( Lullula arborea)


Bosrietzanger  ( Acrocephalus scirpaceus)


Braamsluiper Sylvia  curruca)


Tjistjaf ( Phylloscopus collybita)


Tjiftjaf ( Phylloscopus collybita)


Tjiftjaf ( Phyloscopus colybita)


Tjiftjaf ( Phylloscopus collybita)


Grasmus (Sylvia communis)


Graspieper ( Anthus pratensis) 


Heggenmus (Prunella modularis)


Heggenmus ( Prunella modularis)


Kneu (Carduelis cannabina)


Koolmees (Parus  major)


Huiszwaluw (Hirundo rustica)

Houtduif (Columba palumbus)


Putter (Carduelis carduelis)


Roodborsttapuit (Saxicola rubicola)

Scholekster (Haematopus ostralegus)


Scholekster ( Haematopus ostralegus) 

Baltsende scholeksters zijn altijd leuk om te fotograferen. Ze worden ook wel eens "Texelse kippen" genoemd, omdat ze zo veelvuldig voorkomen op Texel.


 

Zwarte roodstaart ( Phoenicurus ochruros)

En deze zwarte roodstaart kwam ik in de Poelzone tegen. Zo maar plotseling voor mijn lens zittend, terwijl ik naar een grasmus liep te zoeken.

Ja en dan toch nog iets bijzonders in mijn blog. Het gebeurt niet vaak dat ik een libel plaats op mijn blog maar dit keer een gewone viervlek en een bijzondere zadellibel in copula.


Viervlek ( Libellula quadrimaculata)


Viervlek ( Libellula quadrimaculata)Zadellibel in copula (Anax ephippiger)

Tenslotte teruglopend over het strand onder het genot van het geluid van de vele visdiefjes, grote sterns, af en toe een dwergstern en vele mantelmeeuwen, kwam ik deze autosporen tegen.


Strand 


14 opmerkingen:

 1. Hallo Frans, hele mooie serie van "gewone vogels". Ja, ze zijn gewoon heel mooi gemaakt!!!Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Frans, een vrolijk begin met die bloemen, heerlijk. De gewone vogels zijn toch gewoon leuk. Juist misschien wel omdat maar weinig mensen ze fotograferen. Jammer dat bij een paar foto's de staart er maar half opstaat, zaten ze zeker te dichtbij voor jouw toeter of vergat je uit te zoomen ;-). Texelse kippen, hahahaha.
  De juv. Zwarte roodstaart is wel een mazzeltje zomaar, leuk. En dan die zadellibellen, dat is natuurlijk smullen met zo'n soort!
  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank e wel Marianne, ja, dat in- en uitzoomen met die coolpix p 1000 is nog steeds wennen. Ik had bij die heggenmus de kop meer willen inzoomen en dat ging niet helemaal vlotjes. Al doende leer ik wel met dit toestel om te gaan.
   Bedankt voor je reactie.
   Griotjes
   Frans

   Verwijderen
 3. Hoi Frans,
  Het valt mij dit jaar op dat er veel meer "Hollandse" weidebloemen te zien zijn dan in voorafgaande jaren. Een heel welkome waarneming, die ook bij veel insecten in de smaak zal vallen. Je hebt ongetwijfeld een neus voor vogels, want je hebt er toch aardig wat voor de lens gehad met mooie platen van bijvoorbeeld tjiftjaf, graspieper en putter tot gevolg. De afsluitende plaat vind ik een voltreffer.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Kees, ik ben idd een vogelaar pas op de tweede of derde plaats een belangstellende voor vlinders en libellen. Maar af en toe een plantje vind ik ook leuk. Op mijn blog van juli/augustus meer ruimte voor vlinders.
   Vriendelijk groet
   Frans

   Verwijderen
 4. Hoi Frans,
  wat een vreselijk mooi blog! Je veldboeket kan ik sowieso enorm waarderen want deze bloemen zijn in de natuur ook zo mooi om tegen te komen. Ik zie ook hele leuke vogels en ik ben best wel een beetje (gezond) jaloers op die mooie Zwarte roodstaart. Dat is een vogel die ik echt heel graag zou tegenkomen! Tjiftjaf met prooi is echt superleuk maar ook je libellen. Echt een heerlijk voorjaarsblog met een hoog genietgehalte :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eindelijk loopt mijn blog in het beantwoorden van reacties weer een beetje normaal. Bedankt voor je reactie Helma; voor het eerst in 2 maanden tijd de zwarte- en de gekraagde roodstaart. Op mijn blog in juli/augustus komen er een paar vlinders te staan en mogelijk weer een paar libellen. Met de vogels is het komkommertijd...Wellicht dat ik nog wat plaatjes kan schieten in Zuid Frankrijk....
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
  2. Dan kan ik je alleen maar veel succes wensen in Frankrijk en jaaaa...... daar hebben ze ook echt prachtige libellen!

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
  3. Ik loop ook mega op achter maar ik zag nog gene plaatjes uit Frankrijk bij je ;-)
   Bij jou ben ik gelukkig dus bij hihi....

   Groetjes, helma

   Verwijderen
 5. Hoi Frans,
  Mooi hoor! Vooral de braamsluiper en de Roodstaart, die zie ik zelden, dus extra genieten van je platen. Ik vind de scholekster met zijn hoge ringetje een beetje sneu, zou hij er geen last van hebben? De twee foto's van de Viervlekken zijn ook zeer geslaagd. Die zadellibellen en dan ook nog in copula, tjonge ! Die is gaaf en die had ik zo graag ook willen zien!! Ach nog wat te wensen over, zal ik dan maar zeggen. Ik vind je bandensporen in het zand ook leuk!
  Groetjes en tot ziens
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en bijdrage aan mijn blog. Die zadellibellen hebben hun eieren gelegd en ik dank dat het voor het eerst in de geschiedenis zal zijn dat er in Nederland zadellibellen worden geboren....En die scholekster met ringetjes liep, even nadat ik de foto had gemaakt, al weer te flirten met een andere scholekster zonder ringetje....ha ha. Dat strandplaatje was een gelukstreffer.
   Groetjes Frans

   Verwijderen
 6. Hallo
  sehr schön Fotografiert, eine tolle Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen