Totaal aantal pageviews

zaterdag 26 oktober 2019

Even naar Texel en weer terug

Op uitnodiging van een goede kennis en uitstekende vogelaar vertrokken mijn vrouw en ik op zondagmiddag naar Texel om dinsdagmiddag weer terug te keren. Een kort bezoek maar wel verrassend.  Helaas regende het pijpenstelen op zondagmiddag en konden we weinig zien.
Dan maar de volgende dag (maandag).
We startten bij De Tuintjes alwaar de goudhaantjes en vuurgoudhaantjes vliegensvlug door de takken vlogen. En dan opeens een bladkoning; super! Gaaf, mijn tweede ooit gezien. Helaas was hij te kort in beeld om beeld en geluid vast te leggen. Verder lopend zagen we veel zanglijsters en merels en één grote lijster. De koperwieken trokken massaal over en af en toe een kramsvogel.
Ondertussen zagen we nog wel een roodborstje, keep en fazant.


Fazant vrouw ( Phasianus colchicus)


Roodborst ( Erithacus rubecula)

We trokken verder naar de Blauwvleugeltaling. Het was een lifer voor mij en dus zoeken. Bingo.  De foto's zijn echt niet fraai maar wel goed genoeg om als bewijsplaatje te dienen. Hierbij twee afbeeldingen van een adult vrouw.Blauwvleugeltaling ( Anas discors)


Blauwvleugeltaling ( Anas discors)

De Mokbaai was niet zo ver weg. Het was hoog water. We liepen over de dijk op zoek naar de zwarte rotgans die door Arjen Dwarshuis die ochtend was gezien, maar helaas de zwarte zat er niet meer bij.
Wel zagen we vele goudplevieren, kanoeten, rosse grutto's,wulpen, Bergeenden, middelste zaagbekken, grote en kleine zilverreigers en nog veel meer. Omdat de vogels te ver zaten heb ik slechts een paar redelijke foto's kunnen nemen.


Goudplevier ( Pluvialis apricaria)


Goudplevier ( Pluvialis apricaria)


Kanoet en rosse grutto ( Calidris canutus, Limosa lapponica)


Rosse grutto ( Limosa lapponica)


Tureluur ( Tringa totanus)


Tureluur ( Tringa totanus)


Toen we weg wilden gaan betrok het weer en ging het een poosje regenen; tijd voor een dutje.
Het werd droog en we reden verder het eiland op.
Onderweg op het land goudplevieren wel een paar duizend. Ook kwamen we veel grauwe ganzen tegen en ook  toendrarietganzen. (Tweede keer ooit.)


Goudplevier (Pluvialis apricaria)


Toendrarietgans ( Anser fabalis rossicus)


Toendrarietgans  ( Anser fabalis rossicus)


Toendrarietgans (  Anser fabalis rossicus)

Even verder stopten we langs een plasje bij de vogelvallei en zagen daar een vreemde eend waarvan ik nog steeds niet weet welke soort het is. Rode ogen en een blauwe snavel; hij heeft iets van een marmereend, maar ik hou het op een wintertaling.


 Wintertaling ( Anas crecca)

 Verder ergens op een hek, zien we ineens eens een paar puttertjes. Altijd leuk vooral de adulten zijn erg mooi gekleurd.


Putter ( Carduelis carduelis)

We sluiten ons bezoek aan Texel af en nemen de boot weer terug naar het vaste land. Zoals altijd vliegen de meeuwen langs de veerpont dus heb ik ook maar een plaatje gemaakt van een paar kokmeeuwen  die zich als aasgieren op een stukje brood storten.


Kokmeeuw (  Larus ridibundus)


Een bezoekje aan De banken en de pier in Hoek van Holland was zeer verrassend. Tussen de vele steen- en paarse strandlopers stond een bonte strandloper te genieten van de middagzon.
En even later bij De banken zag ik een groep van 12 baardmannetjes één van mijn favoriete vogeltjes.


Bonte strandloper ( Calidris alpina)


Paarse strandloper ( Calidris maritima)


Baardman ( Panurus biarmicus)


Baardman ( Panurus biarmicus)


Baardman ( Panurus biarmicus)


Baardman ( Panurus biarmicus)


Baardman ( Panurus biarmicus)


Baardman ( Panurus biarmicus)

Tenslotte nog een sfeerplaatje van een groep spreeuwen  met op de achtergrond een paar wintertalingen.


Spreeuw- en wintertaling (  Sturnus vulgaris, Anas crecca)12 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,
  Dar was een leuk uitje!
  Je begint al met een super gaaf portretje van een Fazantenhen, wat een toppertje is dat!
  Maar naast bewijsplaatjes van diverse super gave soorten, ook hele mooie platen van de Toendrarietganzen, de Bontjes en de Paarse strandlopers! Schattige foto van de twee puttertjes Maar ik viel echt wel voor de serie van de Baardmannetjes, tjonge wat een mooie vogels zijn dat toch en wat veel kansen had je!! De laatste foto is apart en sfeervol!
  Genoten van al dit moois hoor!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Maria voor je uitgebreide reactie.
   Die baardmannetjes blijven boeien hè!
   groetjes
   Frans

   Verwijderen
 2. Hallo
  sehr schöne Serie, schöne Farben tolle Hintergründe
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Frank. I try to experiment with light en perspective and sometimes I have a Lucky shot. We keep looking at nature!
   Greetings
   Frans

   Verwijderen
 3. Hallo Frans, mooi afwisselend Blog. Heel mooi dat je de Blauwvleugeltaling hebt gezien. De Baardmannen en Toendrarietganzen staan er ook heel mooi op. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Ben voor je reactie. Ik blijf wat experimenteren met licht en perspectief en dat uit zich soms in een mooi resultaat.
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 4. Hoi Frans,

  ondanks het matige weer op Texel heb je genoeg gezien en een nieuwe soort is natuurlijk extra leuk! Leuk en vrolijk de putters en de baardmannen, dat is absoluut ook 1 van mijn favoriete vogelsoorten, mooi met de zon er zo op!
  De Goudplevieren en de 'hysterische' meeuwen zijn ook mooi.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marianne, we blijven uitkijken naar nieuwe soorten maar ook de "gewone" soorten blijven me boeien.
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 5. Hallo Frans,
  het is altijd jammer als je wel veel ziet, maar eigenlijk van net te ver om er mooie platen van te kunnen maken. Maar het oog wil ook wat, al is het maar door een kijker. De toendrarietganzen en de baardmannetjes heb je echter heel fraai kunnen zien. Wat een prachtige platen. Nu ik het nog eens heb teruggekeken kan ik alleen maar concluderen dat je niet mag mopperen over wat je gezien hebt.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Kees, nee ik mag zeker niet mopperen met het behaalde resultaat van deze maand. Veel gezien en soms ook veel geluk. Die toendrarieten heb ik pas 2 keer in mijn leven gezien en dat was toch wel bijzonder. De baardmannen zie ik ook niet elke dag maar toch wel vaker dan de toendrarieten. En als er geen foto van gemaakt kan worden omdat de vogel te ver weg zit dan blijft de herinnering van het zien door de scoop in mijn geheugen gegrift.
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 6. Hoi Frans,
  heerlijk om even naar Texel te kunnen :-)))))
  Bovendien heeft het je ook weer aardig wat mooie foto's opgeleverd.
  Die baardmannetjes zijn echt om groen van te worden en wat heb je die echt ontzettend mooi kunnen vereeuwigen. De Toendrarietgans vind ik ook al zo mooi. Mooi scherp en prachtig in de details en kleur. Veel goudplevieren en andere vogels. De paarse en Bonte en de bonte strandloper kon je mooi van dichtbij maken en dat geeft ook weer een mooi ogend beeld. Een Blauwvleugeltaling is echt een treffer. het zijn dan bewijsplaatjes maar je hebt ze :-)
  Ik heb er weer van genoten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Helma, Ja, Baardmannetjes, puttertjes, sneeuwgorsjes hebben bepaalde kleuren die overeenkomen. het roestbruine gecombineerd met wit en oranje streelt mijn ogen. Ja ik ben een beetje gek van deze prachtig gekleurde vogeltjes. Daarvan geniet ik ook telkens weer.
   groetjes
   Frans

   Verwijderen