Totaal aantal pageviews

zondag 8 december 2019

November 2019

Op dit blog geef ik een impressie van een strandwandeling, een duinwandeling en een wandeling in de Scheveningse haven voor de kleine alk. Verder nog een paar foto's van een boswandeling. ook de kokarde zaagbek in de Rotte meren staat er bij. Veel plezier bij het bekijken van mijn foto's.
Maar ik start met een foto van de massaal opgekomen menigte vogelaars voor de witkeelgors. Ja, ik heb hem gezien in een flits  maar foto's nee. Wie weet een volgende keer.


 

In afwachting van de witkeelgors
 

golven door de wind gedreven
 

Golven rollen over elkaar heen
 

In rolletjes dijen de golven uit op het strand 


Het geluid van krachtige golven in de branding.


En dan is daar ineens een regenboog.


De weerspiegeling van de lucht op het natte strand raakt mij bijzonder.


Natuurlijk ontbreken de drieteenstrandlopers niet. Elk najaar en tijdens de winter verblijven honderden drieteentjes langs de Hollandse kusten.


Drieteenstrandloper (Caldris alba)


Drieteenstrandloper ( Caldris alba)


Drieteenstrandloper ( Caldris alba)


Drieteenstrandloper ( Caldris alba)
 

Stormmeeuw (Larus canus)
 

Langs de duinen staat zeeraket, een prachtig lila bloemetje. 

In de duinen word ik door warme hefstkleuren verwelkomd.

Dan krijg ik de melding dat er een kleine alk, aan het begin van het Zuiderhavenhoofd in Scheveningen, is gesignaleerd. 
Hoewel dat geen lifer is heb ik er nog nooit eerder een mooie foto van kunnen maken.
Hij zwom steeds verder de haven in, niet gestoord door boten of fotografen. Helaas schijnt deze kleine alk de volgende ochtend door een jonge mantelmeeuw te zijn verorberd....


Kleine alk  (Alle alle)


Kleine alk  (Alle alle)
Razend snel "vliegt" hij onder water op zoek naar voedsel.


Kleine alk ( Alle alle)


Kleine alk ( Alle alle)


Kleine alk ( Alle alle)
 

Kokarde zaagbek ( Mergus cucullatus)


kokarde zaagbek ( Mergus cucullatus)
 

Watersnip  ( Gallinago gallinago)


Winterkoning  (Troglodytes troglodytes)


Roodborst ( Erithacus rubecula)


Roodborst  (Erithacus rubecula)


Roodborst ( Erithacus rubecula)
 

Pimpelmees (Parus caeruleus)
 

15 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,

  Wat een leuke en mooie serie van de Kleine alk, ze zijn echt schattig en grappig. Wel sneu om te lezen dat hij de volgende dag is opgegeten. De weerspiegeling aan het strand is ook een prachtige foto en ja, wat waren er de afgelopen tijd veel regenbogen. De herfstkleuren zijn betoverend en een serie tuinvogels is nog steeds leuk hoor!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marianne voor je reactie. Ik had een gevarieerde maand met veel "natuurmomenten". Die kleine alk was een verrassing. Eindelijk een keer op de foto en hoe!
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 2. Hallo Frans, prachtige serie. Vooral de Kleine alk vind ik er mooi op staan. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ben, bedankt voor je reactie. Ja die kleine alk was een cadeautje dat uit de hemel viel. Gelukkig op het juiste momnet kunnen platen.
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 3. Hoi Frans,
  Schitterende platen van de kust! Vooral die beukende golven en natuurlijk die supermooie regenboog! De absolute topper is wel de Kleine alk. Staat er prachtig op met die kleuren, maar het winterkoninkje is ook een leuke hoor! De drietenen zijn altijd leuk. De kokarde echt wel een harlekijntje ;-) maar toch heel leuk dat je hem gevonden hebt.De herfstbladeren zijn erg sfeervol gefotografeerd! En dan de tuinvogels,.... ja, je weet dat ik er ook van houd (lol)
  Groetjes en tot gauw,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci Maria, Het is weer eens een ander soort blog dan gebruikelijk. Maar de zee, het strand en de duinen blijven me boeien. De tuinvogeltjes, ja, daar wet jij alles van! Ik had mazzel met die harlekijn ha ha
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 4. Hoi Frans,
  ik ben helemaal perplex van je foto's!!!!
  Te beginnen bij de golven want die zijn echt zo mooi vastgelegd en ook de regenboog. Maar daarna het driettentje en dan dan de meesterlijke serie van de Kleine Alk. Ik had al gehoord dat er eentje zat en een fotokennis stuurde daar ook foto's van maar.... deze van jou zijn zoveel mooier en scherper. Echt fantastisch! ook de kokarde zaagbek is een plaatje. Wat een geluk dat je deze zag.

  De kleuren van de bladeren komen erg mooi over en het zijn ook mooie warme kleuren.
  Watersnip, winterkoninkje en de roodborst, man.... dit is genieten en dat heb ik dan ook gedaan.
  Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat je hebt kunnen meegenieten. Zoals ik al tegen Maria zei blijft de zee, de duinen en het strand mij boeien! De vogels hebben mijn voorkeur zeker wat ik op het strand tegenkom. En de tuinvogeltjes vind ik ook heerlijk om te zien.
   Dank je voor je reactie.
   Groetjes
   Frans

   Verwijderen
 5. Hallo Frans,
  Wat een gekte rond die witkeelgors, je moet er wel van houden om in die drukte te komen "scoren". De platen van de zee vind ik schitterend. Je had een mooie dag gekozen, die fraaie platen heeft opgeleverd die stuk voor stuk het bekijken waard zijn. Van de vogels staat niet alleen het drieteentje er mooi op, de kokarde zaagbek mag er ook zijn. Wat een schitterende vogel is dat. In zijn totaliteit een hele mooie serie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Kees voor je reactie. De variatie aan beelden op en langs het strand verschilt per dag en vaak ook nog per uur. Dat maakt het zo boeiend. Ik ga zeker 3 keer per week langs het strand om daar niet alleen een frisse neus te halen maar vooral om te genieten. Ik waag mij nog niet aan paddenstoelen daar ontbreekt het mij aan kennis. Maar wie weet....
   groetjes
   Frans

   Verwijderen
 6. Dit is genieten Frans,maar wat een gekte bij die witkeelgors.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel Bas voor je reactie. Ik ben twee keer naar de Maasvlakte geweest voor die witkeelgors. De eerste keer Massale opkomst en de dag erna waren er toch ook nog bij elkaar 50 man die liepen te zoeken en luisteren.
  Opmerkelijk was dat tijdens de massale opkomst van ongeveer 250 mensen toen de gors werd gesignaleerd het muisstil was.... een ongekend tafereel met zoveel camera's in de aanslag! Nog nooit meegemaakt. Je kon bij wijze van spreken een speld horen vallen....
  Groeten
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Frans
  dit is een geweldige serie foto's
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Unas fotos espectaculares, enhorabuena!!! Saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen