Totaal aantal pageviews

maandag 17 februari 2020

Januari 2020

Ik wens iedereen een zeer fijn en spetterend 2020. En natuurlijk wens ik iedereen een goede gezondheid toe.
Januari begon voor mij met een rondje park en daarna met de Vogelwerkgroep Waterweg Noord, een rondje Zuid-Hollandse eilanden,. Via het Oude land van Strijen op zoek naar de roodhalsgans ( gezien) en de dwerggans ( niet gezien) naar Battenoord naar de flamingo's. Dan naar Schouwen-Duiveland voor de wilde zwanen en de toendrarietgans om vervolgens de Brouwersdam aan te doen voor de ijseenden. Dan via Stellendam weer terug huiswaarts. Een mooi rondje met goed weer en fijn gezelschap. Halverwege de maand tussen de stormen door nog een bezoekje aan de Banken en de Noorderdam in Hoek van Holland.
Veel plezier bij het bekijken van mijn blog en alvast bedankt voor de reactie.


Knobbelzwaan ( Cygnus olor)


Wintertaling ( Anas crecca)


Torenvalk ( Falco tinnunculus)


Haas ( Lepus europaeus)


Grote zilverreiger met veldmuis ( Egretta alba , microtus arvalis)
Vanuit de auto zagen we deze grote zilverreiger jagen op een muis en in een flits had hij er een te pakken; ik was op tijd om hem te platen nog voordat hij de muis verorberd had.


 Roze Flamingo (Phoenicopterus ruber). 
Deze flamingo's zitten elke winter in Battenoord. In de zomer verblijven ze in Duitsland.
Er zijn drie soorten  waargenomen: de Caribische flamingo, de Chileense flamingo en de Roze flamingo.


Toendrarietgans  (Anser fabalis rossicus)


Wilde zwaan ( Cygnus cygnus)


Grijs konijn (  Oryctolagus cuniculs)


Wintertaling (  Anas crecca)


Smient (  Anas penelope)


Brandgans ( Branta leucopsis)

 

IJseend ( Clangula hyemalis)
Waargenomen bij de Brouwersdam.


IJseend ( Clanggula leucopsis)

 
Middelste zaagbek ( Mergus serrator)


 Drieteenstrandloper ( Calidris alba)


Drieteenstrandloper en paarse strandloper 
( Calidris alba, Calidris maritima)


Drieteen strandloper ( Calidris maritima)


Golven


Golven
10 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,
  Qua soorten springen o.a de flamingo's eruit. Ik Nederland heb ik ze alleen nog maar in dierentuinen gezien, maar elders in de wereld ben ik ruimschoots aan mijn trekken gekomen. Desondanks bijzonder om ze in Nederland te zien. IJseenden en middelste zaagbekken hoop ik steeds weer te zien bij de Zuidpier,, maar zo mooi als jij ze in beeld hebt gekregen is mij nog niet gelukt. Bij het zien van alle beelden kan ik alleen maar concluderen dat het een mooie verzameling is geworden van de verschillende uitstapjes.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Kees voor je reactie. Dit keer wat sneller een reactie dan de vorige keer. Een bezoekje aan de Brouwersdam is meestal lonend. Zeker in de winter. Dan kan je verzekerd zijn van middelste zaagbekken, brilduikers, roodkeelduikers en als het mee zit een zwarte zeekoet, ijseendjes en geoorde/ roodhals futen. ook heb ik er kuifduikers gezien. Wie weet kom je daar nog eens.
  Groetjes
  Frana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Frans,
  Mooie verzameling had je in januari! Natuurlijk ben ik wel een tikkie jaloers op je ijseenden en je zaagbekkie ;-)
  De wilde zwanen en de Toendra'tjes zijn ook heerlijke soorten!
  Je hebt je duidelijk net verveeld!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Maria. Nee, ik heb me niet verveeld, het waren leuke uitstapjes met aantrekkelijke soorten.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Frans,

  Dat ziet er zeker uit als leuke uitstapjes. Veel leuke soorten heb je gezien. Het leukste (voor mij) zijn de zeesoorten omdat we die hier natuurlijk niet hebben. Drieteentjes en ook de Paarse strandloper zijn schattig maar de IJseenden en de Miza zijn voor mij wat meer bijzonder. Ook nog een flinke groep Wilde zwanen, dat is ook leuk. Lang niet altijd zo goed fotografeerbaar. Die zuurstokken, tja... maar het blijft wel bijzonder om dat soort vogels in Nederland in het wild te zien.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hé Marianne, fijn om weer wat van je te horen. En ook weer wat te zien van je blog! Ja, Januari was niet zo'n spectaculaire maand maar wel een maand met leuke soorten. Ik hoop dat februari ook zo leuk wordt. Ik word altijd weer blij als ik die 3teentjes zie en bij de Brouwersdam is het altijd prijs met de miza, de brilduikers en andere duikers. De zwarte zeekoet heb ik gemist de eerste keer maar een paar weken later toch wel weer gezien. En als ik de Zuid-Hollandse eilanden bezoek ga ik bij interessante meldingen die zuurstokken zoeken. De kleine zwanen heb ik toen net gemist.
  Bedankt voor je reactie.
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo
  schöne Zusammenstellung, tolle Bilder, sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Fans,
  dat we in dit nieuwe jaar weer veel moois mogen zien qua natuur met zijn flora en fauna.
  Jij zag in januari in ieder geval heel wat moois! Die ijseenden zijn toch wel weer jaloersmakend net als die Roze Flamingo's.
  Heerlijk dat je ook een middelste zaagbek zag. Normaal zie ik die heir ook maar ik heb ze nu nog helemaal niet gezien althans niet waar ik ze ieder ander jaar wel zag.
  Je haas en konijn zijn altijd leuke dieren om te zien en zelf zoek ik ook altijd naar hazen :-) De ganzen zijn ook mooi scherp en helder van kleur. De drieteentjes zijn prachtig en je wintertalingen ook. Een blog met weer heel veel geniet momenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Helma voor je leuke reactie. Januari was inderdaad toch wel aardig. Wat deze maand februari ons brengt?.... Tot nu toe maar twee keer wezen vogelen; regen en wind speelden een hoofdrol misschien dat er in het staartje van februari nog wat overblijft. De paarse strandlopers en steenlopers zitten er nog en de eerste grutto's en kluten heb ik ook al gesignaleerd.... wie weet
   groetjes
   Frans

   Verwijderen