Totaal aantal pageviews

maandag 4 januari 2021

Siberische tjiftjaf Phylloscopus tristis

Wat een heerlijk slot van 2020 en een prachtig begin van het jaar 2021 Tijdens de ochtendwandeling met mijn echtgenote zag ik eind december al een paar keer een mooie tjiftjaf rond vliegen. Na een paar keer goed kijken bleken het er 2 te zijn. De tweede tjiftjaf was een veel lichtere en ik werd erg nieuwsgierig. Ik heb toen snel een foto gemaakt en thuis bekeken. Dit moest wel een bijzondere tjiftjaf zijn, waarschijnlijk  de Siberische.... Mijn vermoeden werd bevestigd toen ik mijn waarneming op de landelijke site invoerde met foto. Onderstaande foto's zijn in verschillende licht omstandigheden genomen waardoor de lichtbruine kruin niet overal duidelijk te zien is.

 De Siberische tjiftjaf is een ondersoort van de tjiftjaf maar op grond van afwijkend geluid en verenkleed, beschouwd als een aparte soort. Hij broedt in naaldwouden van taiga ten Oosten van de Oeral.

Het is een trekvogel die voornamelijk in India overwintert; het is een dwaalgast in Europa inclusief Nederland en komt voornamelijk in de kuststreken voor. Hij verschilt van de gewone tjiftjaf door de grijsbruine kruin, achterhoofd en mantel, een licht roestbeige tint op wenkbrauwstreep zonder spoor van geel. Snavel en poten zijn zwart.

Met veel plezier een aandacht voor dit vogeltje heb ik een blogje gemaakt van deze bijzondere vogel.










 
Siberische tjiftjaf ( Phylloscopus tristis) 
Op zoek naar insecten en spinnetjes onder de brandnetels



 
Eenmaal uitgegeten is het tijd om het verenkleed te gaan poetsen. Een uitgebreide poetsbeurt was voor mij een ware beleving. Zijn verenpracht werd aan alle kanten belicht.




 
Siberische tjiftjaf die even de vleugels rekt.



 
De Siberische tjiftjaf is bijna klaar met poetsen.

 
Siberische tiftjaf onder de brandnetels

Op bovenstaande foto is de Siberische tjiftjaf te zien samen met de gewone tjiftjaf. Ze trokken samen met elkaar op. Hieronder een afbeelding van de gewone tjiftjaf die met zijn Siberische soortgenoot optrok.Voortdurend achter en met elkaar vliegend


 
Tjiftjaf ( Phylloscopus collybita)
De compagnon van de Siberische tjiftjaf

 
Siberische Tjiftjaf

 
Siberische tjiftjaf



15 opmerkingen:

  1. Hoi Frans,
    Gefeliciteerd met deze geweldig mooie serie foto's van deze Siberische Tjif in je eigen buurtje!!!
    Leuk dat je er ook een paar van de gewone Tjif bij hebt gezet.
    Groetjes,
    Marie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ongelooflijke mazzel dat ik tijdens mijn dagelijkse wandelingetje een tjittjaf zag wegvliegen en een tel later deze lichtgekleurde tjiftjaf erbij zag zitten. Na de wandeling mijn fototoestel gepakt en foto's gemaakt. Het is mijn eerste Siberische tjiftjaf en dan zo dichtbij huis...
      Dank je wel voor je reactie.
      Groetjes
      Frans

      Verwijderen
  2. Dank je wel Maria voor je reactie. Wie had dat gedacht op nog geen 200 meter van mij vandaan. Het is een buitenkans, een mooi exemplaar. Hij zit in de lage begroeiing aan de slootkant. Hij trekt samen op met een gewone tjiftjaf.
    Groetjes
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Frans,
    Die Siberische tjiftjaf heeft groot gelijk om deze kant op te komen, veel minder koud. Wel verrassend dat hij met een gewone tjiftjaf optrok. Je hebt mazzel gehad dat hij zo dicht bij je huis te zien was. Je hebt er zo een reeks mooie plaatjes van kunnen maken.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel Kees voor je reactie. Ik was wel erg blij blij met deze ontdekking. Wie had dat gedacht zo dicht bij huis? En hij is zo tam; hij vliegt niet gauw weg en is goed te fotograferen.
    Vriendelijke groet
    Frans van Antwerpen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Frans, prachtige serie van de siberische tjiftjaf. Ik was al twee keer ter plaatse maar kon de vogel helaas niet vinden. Het geheim van s'Gravenzande!!!
    Ga het zeker nog een keer proberen.
    Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Ben, maar had me maar even gebeld dan was ik met je meegelopen en hadden we hem zeker samen gezien. Jammer dat je hem gemist hebt.
      Groetjes
      Frans

      Verwijderen
  6. Hoi Frans,

    Wat leuk dat je de Siberische Tjiftjaf zo goed hebt kunnen zien en fotograferen, heel leuk! Ik ben blij dat je er ook foto's van de gewone Tjiftjaf bij hebt gezet zodat het verschil te zien is. Zo op de foto naast elkaar zie ik het wel maar of mij dat in het wild zou lukken weet ik niet....
    Erg leuke thuissoort ook.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Marianne voor je reactie. De twee tjiffen trokken dagelijks met elkaar op. Laag in de begroeiing langs de sloot; insecten pikkend van brandnetels. Door zijn lichte kleur was hij makkelijk te onderscheiden van de gewone tjif. En inderdaad zo lekker dicht bij huis was echt top.
      Groetjes
      Frans

      Verwijderen
  7. Hallo Frans
    super gelungen, zwischen den Ästen solch schöne Bilder zu bekommen, wo auch noch der Focus perfekt sitzt ist schon toll. Deine Mühe hat sich gelohnt
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank, thank you for your reaction. Beautiful little bird toegether with the "usual"chiffchaff.
      I was deeply touched by his presence. They were not very shy, so i could make some nice pictures rather close.
      Grüsse
      Frans

      Verwijderen
  8. Hoi Frans,
    wat een weelde om een Siberische tjiftjaf te spotten en dan ook nog zo mooi te kunnen fotograferen!!!!
    Je ziet op sommige stukjes een klein stukje "blauw" tussen de veren zoals op foto 16, 17 en 20. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier toch wel even stil van ben hoor!!!! Geweldig gewoon en dan ook nog zo mooi van dichtbij, een poetsbeurt en gewoon ongestoord zitten eten.
    Leuk is ook de gewone Tjif en zo kan je dan ook gelijk het verschil zien.
    Ik heb echt genoten van deze mooie serie.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Helma voor je reactie. De sibtjif was een duidelijk herkenbare vogel die voortdurend optrok met de gewone tjiftjaf. Door zijn heldere kleuren stak hij af bij de gewone tjif. Hij was niet schuw waardoor ik hem van dichtbij heb kunnen platen. Een pracht vogeltje met herkenbare kleuren op de vleugels, de borst en kop. Hij heeft er 2 weken gezeten en was opeens verdwenen.
      Groetjes
      Frans

      Verwijderen
  9. Dag Frans,

    geweldig je serie over de Siberische Tjiftjaf en de gewone. De Siberische is geen alledaagse en voor iedere vogelaar altijd een soort die de gemoederen bezighoudt. Op Dutchbirding staan goede geluidsopnames. Wel heel anders dan het monotone liedje van de gewone. Nogmaals, een prachtige serie. Wie weet ontmoeten we elkaar weer eens bij de Banken.

    Allerbeste groeten André en Muriel (DeVogelaars)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo André en Muriel, Helaas heb ik geen geluidsopname kunnen maken. Ik heb daarvoor geen parabool. Ook via mijn telefoon was het niet te doen. Bovendien heb ik maar een enkele keer de hoge "tjie"waargenomen verder niet. Vaak ben je dan te laat om et je telefoon dat geluidje op te nemen.Bovendien was deze sibtjif niet echt een prater/zanger.
    Groetjes
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen