Totaal aantal pageviews

maandag 9 februari 2015

De Grijze junco, de pestvogel, de roze pelikaan, de dwerggans en de geelgors.

Eigenlijk zou ik moeten zeggen een dagje in het Noorden van ons land want dat hebben we gedaan. te beginnen bij de  GRIJZE JUNCO.
Wat weten we eigenlijk van deze vogel? Ja, hij is zeldzaam voor Nederland en is voor het laatst in 1969 gesignaleerd. Het eerste exemplaar is in een volière beland en is daar aan zijn eindje gekomen. Hopelijk overkomt deze vogel dat niet.
De Junco hyemalis heeft 7 ondersoorten en komt  voor in het oosten van de Amerikaanse staat Nevada en ten westen van de Rocky mountains, in het Great Basin Nationaal Park.
De "Slate-coloured junco"; de "Oregan junco", de Pink-sided junco, de" White-winged junco", de Gray-headed junco (Groningen),  de "Red-backed junco"en de "Yellow-eyed junco.
(Met dank aan John die mij deze informatie heeft toegespeeld!)
Het is eigenlijk een sneeuwvogel die zich graag in de winter laat zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze vogel toevallig ook in de sneeuw in Groningen is waargenomen.
Vermoedelijk is hij gevlucht voor de sneeuwstormen die Amerika onlangs heeft gehad.
Samen met John vertrokken we om 05.45 uur uit Den Haag om uiteindelijk om 9.00 uur in Groningen aan te komen. 2 spotters hadden het ex. al gezien en na nauwelijks een uurtje wachten, zoeken en luisteren kwam hij te voorschijn. De opwinding was hevig, iedereen was in opperste stemming de Oh's en Ah's waren overal te horen, het klikken van de camera's hield niet op. Geweldig wat een prachtig vogeltje ongeveer even groot als een mus. Helaas duurde zijn eerste kennismaking met ons maar even. Hij verdween snel uit beeld en er werd weer volop gezocht, geluisterd en gewacht. Maar dan roept er iemand: "Hier zit ie",  waarop de hele groep vogelaars er dan op afstevent, we kennen dat wel. En we hadden per slot van rekening niet zulke mooie foto's gemaakt, we wilden eigenlijk een beter plaatje. Gelukkig werd ons wachten beloond. Tegen 12.00 uur was hij even rustig op een plekje in een tuin aan het foerageren en toen was het bingo.

 

Na deze fantastisch en opwindende ochtend reden we verder naar de kop van Noord-Holland om in Julianadorp de pestvogels te zien. Eenmaal gearriveerd in het dorp kwamen we 2 pubers tegen aan wie wij vroegen of zij misschien wisten waar die pestvogels zaten. Oh u bedoelt die "pechvogels"!
Hilariteit in de auto. En na een deskundige uitleg van John over de naam van de pestvogel boden de meisjes aan om vòòr te fietsen naar de plek van de pestvogels. We zijn er vier en een halve minuut geweest.Snel in de auto op weg naar de roze pelikaan. Wat een pracht beest indrukwekkend.

Gezien de tijd die ons restte moesten we wel opstappen wilden we nog de dwerggors? zien en de dwerggansjes. Dus weer in de auto en op weg naar de dwerggors... Helaas geen dwerggors gezien maar wèl een groep van 10 geelgorzen en dat in Noord-Holland.

 


 De inmiddels opgestoken noord-oostenwind sloeg venijnig toe en even later na een paar mooie foto's  waren we al weer op weg naar de dwergganzen. Daar kwamen we Simon tegen die ons op de aanwezigheid van die gansjes wees. Wat hadden we geluk met het weer en het licht want het was inmiddels 16.00 uur geworden en de zon stond al laag aan de horizon. De gansjes waren vrij dichtbij en de gele randjes rond de ogen waren duidelijk te zien; we telden er wel 22. Jongens wat een dag en wat een waarnemingen.
We hadden een fantastische dag echt onvergetelijk.

 
 

11 opmerkingen:

 1. Wow, de Grijze Junco staat er wel heel mooi op!!! Wat een twitch! en de rest van de soorten ook al helemaal te gek! Ik ben niet jaloers (uh.........denk je??)
  Wat een topdag. Ik ben blij je al gesproken te hebben en het hele smeuïge verhaal te hebben gehoord! Ik was heel benieuwd naar je foto's Nou, daarmee kun je thuiskomen!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Maria. Ja ik ben ontzettend blij met die Junco, goed gelukt en geluk gehad. En inderdaad een super dag waarop ik nog lang zal teren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OOOOOOOO Frans! Wat een mooie foto's van de Grijze Junco (ook een gors trouwens). Echt gaaf zeg. En wat een dag met waanzinnige soorten. Dat is de reis wel waard geweest. Je begint wel een echte, onvervalste twitcher te worden, das dan wel weer jammer ;-) ;-).

  Geniet er nog maar eens goed van na!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik loop al 2 dagen met een brede grijns rond. Ja dit was echt een onvergetelijke dag waarop ik een poos kan teren. Een twitcher? Nee, voorlopig nog niet; maar als zich de gelegenheid voordoet dat ik met iemand mee kan, dan wil ik er wel over nadenken. Bedankt voor je reactie Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou....je bent al aardig aan het twitchen hoor :-) Vind ik!!
   de vette rode soorten vliegen je om de oren ;-)
   tot gauw, groet, Maria

   Verwijderen
 5. Oh my!!!
  The Black-eyed junco and the Waxwing pictures are my favorite!
  Birds I would really love to photograph one day!!!
  Great post here Frans!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks a lot for your reaction. I was so Lucky to see this bird... I walk around with a big smile and I am very happy. it was worth to make the 580 km.

   Verwijderen
 6. Hallo Frans, wat een leuke twitch-dag heb je gehad met mooi resustaat. Leuk geschreven. Je bent echt een aanwinst in Bloggersland. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel Ben. Het was een Lucky day. Op de dwerggors na hadden we alles gezien wat we van plan waren die dag. Dat overkomt je niet elke keer als je gaat vogelen of moet ik nu twitchen zeggen? Bedankt voor je reactie en binnenkort gaan we er samen op uit hè!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige foto's van al die bijzonderheden. Hoezo geen twitcher?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Paul voor je reactie. Beginnend twitcher dan?
   Als ik dan in de buurt ben dan ga ik ervoor!
   Groeten
   Frans

   Verwijderen