Totaal aantal pageviews

dinsdag 9 juni 2015

Kluten, kluut en kluutjes

Toen ik met Maria en Marianne op Texel was, kwamen we een kleine kolonie kluten tegen.
Een prachtige zwart-wit vogel behorend tot de orde van de pleviervogels.
Het is een trekvogel die in Nederland in de zomer broedt en in het najaar trekt naar Zuidwest Europa, Noord Afrika en Senegal.
Het is een sierlijke vogel met een naar boven gekromde snavel. Hij zoekt zijn voedsel in laagwatergebieden vooral langs de kust, op schorren, slikjes, zandplaten, kreekjes e.d.
Kortom, ondiep water met een slikkige bodem. Met zijn licht geopende snavelhelften maait hij als een zeis in snelle bewegingen door het ondiepe water op zoek naar voedsel. Dit voedsel bestaat uit wormpjes, insecten maar vooral kreeftachtigen waaronder garnaaltjes.
Een elegante vogel die prachtige dansjes maakt en hele mooie kleintjes voortbrengt.
Als er meerdere kluten bij elkaar zijn volgen er allerlei rituelen, vergaderingen die worden gehouden, hofmakerij en elegante dansjes.
Na al deze inspanningen is er tijd voor de kleintjes; zij moeten ook leren om hun eerste garnaaltjes van de bodem te vegen.... schoorvoetend , met vallen en opstaan, pasje voor pasje...

 

6 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,
  Top Texel dag! En wat een mooie platen van de Kluten heb je gemaakt. Vooral de eerste 8 foto's spreken me aan en natuurlijk de kleine kluutjes, die zijn toch ook op op te vreten! Mooi zo in dat gelig gekleurde water!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Ja, ik vond die gelige kleuren wel mooi. En.... Die kleintjes zijn echt zoals je schreef, om op te vreten.

   Verwijderen
 2. Hoi Frans,

  Wat eens heerlijk herkenbaar blog. En wat was het leuk om te zien allemaal, zowel de pracht als de ruzie, de vergaderingen en de nonchalance waarmee de ouders soms hun koters laten gaan.
  Het was weer een gezellig samen zijn met mooie resultaten.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Ja ik vond het heerlijk om weer eens op Texel te vertoeven in goed gezelschap! Ben benieuwd naar jouw resultaten.
   Hartelijke groet
   Frans

   Verwijderen
 3. Geweldig!!! Wil dit ook graag! Moet ik toch maar texel! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt mij ook John, gewoon doen en genieten...
  Bedankt voor je reactie.
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen