Totaal aantal pageviews

zondag 18 januari 2015

De Slufter

De Maasvlakte heeft een enorme aantrekkingskracht op roofvogels. En dat is niet zo vreemd want wegens het succesvolle muizenjaar is het een waar paradijs voor de rovers. Zo was ik afgelopen zaterdag op stap gegaan om er een paar te gaan zien.
Langs de weg aan de Slufter zag ik al enkele vogelaars staan die mij vertelden dat de rode wouw was gesignaleerd. Extra opletten dus. Even later zag ik door de scoop de arendbuizerd rustend op een paal in het weiland. Een indrukwekkend exemplaar met een lichte roodbruine kop en borst. Hij zit er voor het tweede jaar. Het was een drukte van jewelste; zo vlogen de torenvalkjes onafgebroken over de wei op zoek naar muizen. Maar ze waren niet alleen, het smelleken liet zich zien en de slechtvalk ook. Later boven aan de dijk mocht ik bij een andere vogelaar de ruigpootbuizerd bekijken. Een prachtige buizerd met witte staartbasis. Hij vloog langzaam en laag over het riet, regelmatig biddend en loerend op zoek naar voedsel. Mijn dag kon al niet meer stuk.
Terwijl ik de ruigpootbuizerd aan het bekijken was hoorde ik een aantal auto's naderen; ik draaide me om en zag ineens de rode wouw. Wat een pracht exemplaar. Vlug mijn camera pakken voor een paar foto's. Normaal gesproken is deze wouw een doortrekker en hij broedt voornamelijk in het zuidoosten van BelgiĆ« en Luxemburg. Kenmerkend is zijn lange diepgevorkte staart en de lichte vensters op zijn vleugels. Toen de rode wouw weer over de slufter scheerde, vlogen er veel vogels de lucht in waaronder een paar velduilen. Ik was helemaal verrukt van al die mooie waarnemingen.
En passant kwam ik nog een paar graspiepers tegen. Na al dit moois besloot ik om nog even in Oostvoorne naar de pestvogel te gaan kijken.

De Pestvogel

Deze prachtige vogel komt sporadisch voor in Nederland. Hij broedt in het Noorden en Noordoosten van Europa. Hij is te herkennen aan zijn dikke hals, zijn grote kuif en zijn rossige beigebruine verenkleed. Hij heeft en zwarte kin en een geelwit vleugelpatroon. ook de staart is kenmerkend met een gele eindband. Na even zoeken vloog hij uit een met mistletoe bedekte berkenboom. Onderaan zijn veren waren de bessen van de mistletoe nog te zien 

 

4 opmerkingen:

 1. Zo, jouw dag kon niet meer stuk! Lekker gevogeld!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was echt een heerlijke en bijzondere dag. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Tjonge Frans, wat een dag zeg, super waarnemingen! En blijkbaar was het nog droog daar bij jullie. Leuk ook weer eens een Pestvogel te zien, dat is alweer een tijdje geleden. Genieten man!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel. Ja het was echt een topdag die je niet vaak meemaakt. Na al die regen en wind was deze dag een verademing.

  BeantwoordenVerwijderen