zaterdag 24 januari 2015

De Amerikaanse oeverloper

Tijdens de route naar Medeblik kreeg ik echt het idee voor niets te gaan. De mist was bij vlagen erg dicht en af en toe viel er motsneeuw uit de lucht. Maar naar mate ik noordelijker reed werd de lucht dunner en er kwam zelfs een streepje blauwe lucht door.
Dat gaf me hoop.
Aangekomen op de plek waar hij het laatst was waargenomen stonden nog 3 vogelaars. Ik stapte snel uit de auto en nam mijn camera en statief mee om zo mogelijk een paar plaatjes te schieten.
Wat een pracht exemplaar. Hij zat wat ingedoken en  het leek net een bolletje.
Kenmerkend is zijn korte staart, roze  poten. Bovendien heeft hij minder wit op de buitenste staartpennen. Verder heeft hij een duidelijke wenkbrauwstreep. Zijn snavel heeft een enigszins "druipende" punt. Hij is over het algemeen grijzer aan de bovenkant. En hij is voor het laatst in 2008 in Nederland gesignaleerd. Een niet alledaagse vogel in Nederland dus.
Ik ben erg blij dat ik hem heb mogen zien met dank aan de ontdekker van dit zeldzame exemplaar.





 

Scheveningen

Het strand in Scheveningen wordt opgehoogd. Een waar paradijs voor meeuwen, drietenen, aalscholvers, steenlopers etc. etc...
Als ik aankom zie ik een paar vogelaars met scoop naar de meeuwen loeren. Dik ingepakt want het is nijdig koud. Al snel begreep ik er ringen werden gespot bij de meeuwen. Zoveel meeuwen bij elkaar had ik nog niet vaak gezien. De drietenen liepen massaal langs de branding; af en toe kwam er een steenloper langs; dan kwam er weer een scholekster voorbij en in het zeewater deden de aalscholvers zich tegoed aan vis. Ik was op zoek naar de kleine burgemeester, maar dit was een speld in een hooiberg. Bewakers liepen op het strand om de mensen te waarschuwen als er weer een zandsuppletie plaatsvond. Tegen kwart over vier 's middags was het raak. De Pompen werden aangezet. Eerst kwam er water uit maar daarna spoot het zwarte zand op het strand. De verse visjes, garnaaltjes, mosseltjes etc werden op het strand gespoten; kortom er werd een fantastisch diner opgediend.
Op dat moment vloog alles de lucht in en tussen al die meeuwen vloog daar de kleine burgemeester; opvallend door zijn grootte en zijn egale wit/ blonde kleur. Even maar tussen al die meeuwen.
Het was een pracht spektakel.











zondag 18 januari 2015

De Slufter

De Maasvlakte heeft een enorme aantrekkingskracht op roofvogels. En dat is niet zo vreemd want wegens het succesvolle muizenjaar is het een waar paradijs voor de rovers. Zo was ik afgelopen zaterdag op stap gegaan om er een paar te gaan zien.
Langs de weg aan de Slufter zag ik al enkele vogelaars staan die mij vertelden dat de rode wouw was gesignaleerd. Extra opletten dus. Even later zag ik door de scoop de arendbuizerd rustend op een paal in het weiland. Een indrukwekkend exemplaar met een lichte roodbruine kop en borst. Hij zit er voor het tweede jaar. Het was een drukte van jewelste; zo vlogen de torenvalkjes onafgebroken over de wei op zoek naar muizen. Maar ze waren niet alleen, het smelleken liet zich zien en de slechtvalk ook. Later boven aan de dijk mocht ik bij een andere vogelaar de ruigpootbuizerd bekijken. Een prachtige buizerd met witte staartbasis. Hij vloog langzaam en laag over het riet, regelmatig biddend en loerend op zoek naar voedsel. Mijn dag kon al niet meer stuk.
Terwijl ik de ruigpootbuizerd aan het bekijken was hoorde ik een aantal auto's naderen; ik draaide me om en zag ineens de rode wouw. Wat een pracht exemplaar. Vlug mijn camera pakken voor een paar foto's. Normaal gesproken is deze wouw een doortrekker en hij broedt voornamelijk in het zuidoosten van BelgiĆ« en Luxemburg. Kenmerkend is zijn lange diepgevorkte staart en de lichte vensters op zijn vleugels. Toen de rode wouw weer over de slufter scheerde, vlogen er veel vogels de lucht in waaronder een paar velduilen. Ik was helemaal verrukt van al die mooie waarnemingen.
En passant kwam ik nog een paar graspiepers tegen. Na al dit moois besloot ik om nog even in Oostvoorne naar de pestvogel te gaan kijken.

De Pestvogel

Deze prachtige vogel komt sporadisch voor in Nederland. Hij broedt in het Noorden en Noordoosten van Europa. Hij is te herkennen aan zijn dikke hals, zijn grote kuif en zijn rossige beigebruine verenkleed. Hij heeft en zwarte kin en een geelwit vleugelpatroon. ook de staart is kenmerkend met een gele eindband. Na even zoeken vloog hij uit een met mistletoe bedekte berkenboom. Onderaan zijn veren waren de bessen van de mistletoe nog te zien