Totaal aantal pageviews

maandag 4 januari 2021

Siberische tjiftjaf Phylloscopus tristis

Wat een heerlijk slot van 2020 en een prachtig begin van het jaar 2021 Tijdens de ochtendwandeling met mijn echtgenote zag ik eind december al een paar keer een mooie tjiftjaf rond vliegen. Na een paar keer goed kijken bleken het er 2 te zijn. De tweede tjiftjaf was een veel lichtere en ik werd erg nieuwsgierig. Ik heb toen snel een foto gemaakt en thuis bekeken. Dit moest wel een bijzondere tjiftjaf zijn, waarschijnlijk  de Siberische.... Mijn vermoeden werd bevestigd toen ik mijn waarneming op de landelijke site invoerde met foto. Onderstaande foto's zijn in verschillende licht omstandigheden genomen waardoor de lichtbruine kruin niet overal duidelijk te zien is.

 De Siberische tjiftjaf is een ondersoort van de tjiftjaf maar op grond van afwijkend geluid en verenkleed, beschouwd als een aparte soort. Hij broedt in naaldwouden van taiga ten Oosten van de Oeral.

Het is een trekvogel die voornamelijk in India overwintert; het is een dwaalgast in Europa inclusief Nederland en komt voornamelijk in de kuststreken voor. Hij verschilt van de gewone tjiftjaf door de grijsbruine kruin, achterhoofd en mantel, een licht roestbeige tint op wenkbrauwstreep zonder spoor van geel. Snavel en poten zijn zwart.

Met veel plezier een aandacht voor dit vogeltje heb ik een blogje gemaakt van deze bijzondere vogel.


 
Siberische tjiftjaf ( Phylloscopus tristis) 
Op zoek naar insecten en spinnetjes onder de brandnetels 
Eenmaal uitgegeten is het tijd om het verenkleed te gaan poetsen. Een uitgebreide poetsbeurt was voor mij een ware beleving. Zijn verenpracht werd aan alle kanten belicht.
 
Siberische tjiftjaf die even de vleugels rekt. 
De Siberische tjiftjaf is bijna klaar met poetsen.

 
Siberische tiftjaf onder de brandnetels

Op bovenstaande foto is de Siberische tjiftjaf te zien samen met de gewone tjiftjaf. Ze trokken samen met elkaar op. Hieronder een afbeelding van de gewone tjiftjaf die met zijn Siberische soortgenoot optrok.Voortdurend achter en met elkaar vliegend


 
Tjiftjaf ( Phylloscopus collybita)
De compagnon van de Siberische tjiftjaf

 
Siberische Tjiftjaf

 
Siberische tjiftjaf9 opmerkingen:

 1. Hoi Frans,
  Gefeliciteerd met deze geweldig mooie serie foto's van deze Siberische Tjif in je eigen buurtje!!!
  Leuk dat je er ook een paar van de gewone Tjif bij hebt gezet.
  Groetjes,
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Maria voor je reactie. Wie had dat gedacht op nog geen 200 meter van mij vandaan. Het is een buitenkans, een mooi exemplaar. Hij zit in de lage begroeiing aan de slootkant. Hij trekt samen op met een gewone tjiftjaf.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Frans,
  Die Siberische tjiftjaf heeft groot gelijk om deze kant op te komen, veel minder koud. Wel verrassend dat hij met een gewone tjiftjaf optrok. Je hebt mazzel gehad dat hij zo dicht bij je huis te zien was. Je hebt er zo een reeks mooie plaatjes van kunnen maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Kees voor je reactie. Ik was wel erg blij blij met deze ontdekking. Wie had dat gedacht zo dicht bij huis? En hij is zo tam; hij vliegt niet gauw weg en is goed te fotograferen.
  Vriendelijke groet
  Frans van Antwerpen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Frans, prachtige serie van de siberische tjiftjaf. Ik was al twee keer ter plaatse maar kon de vogel helaas niet vinden. Het geheim van s'Gravenzande!!!
  Ga het zeker nog een keer proberen.
  Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige serie foto's van Siberische vogels hier.
  Je maakt hun foto's goed onsterfelijk. Het voelt goed rond het huis van vele soorten vogels zoals deze ...
  Groeten uit Indonesië.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Frans,

  Wat leuk dat je de Siberische Tjiftjaf zo goed hebt kunnen zien en fotograferen, heel leuk! Ik ben blij dat je er ook foto's van de gewone Tjiftjaf bij hebt gezet zodat het verschil te zien is. Zo op de foto naast elkaar zie ik het wel maar of mij dat in het wild zou lukken weet ik niet....
  Erg leuke thuissoort ook.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Frans
  super gelungen, zwischen den Ästen solch schöne Bilder zu bekommen, wo auch noch der Focus perfekt sitzt ist schon toll. Deine Mühe hat sich gelohnt
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Frans,
  wat een weelde om een Siberische tjiftjaf te spotten en dan ook nog zo mooi te kunnen fotograferen!!!!
  Je ziet op sommige stukjes een klein stukje "blauw" tussen de veren zoals op foto 16, 17 en 20. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier toch wel even stil van ben hoor!!!! Geweldig gewoon en dan ook nog zo mooi van dichtbij, een poetsbeurt en gewoon ongestoord zitten eten.
  Leuk is ook de gewone Tjif en zo kan je dan ook gelijk het verschil zien.
  Ik heb echt genoten van deze mooie serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen