donderdag 16 mei 2024

April deel 2

 In dit tweede deel geen spectaculaire waarnemingen maar wel heerlijke momenten met lentegevoel.

De zwarte zwaan heeft nu sinds een maand zijn plekje gevonden in De banken. Af en toe belaagd door knobbelzwanen die de zwarte zwaan als indringer zien. In De banken is de lente volop in gang en dat is te merken aan de binnenvliegende zomergasten. Zoals de rietzanger, de kleine karekiet, de grasmus en de gele kwikstaarten.

Met geluk zie ik ineens een zomertaling, hij heeft twee dagen gefoerageerd, vergezeld van een krakeend.

Als ik 's morgens langs De Banken loop, geniet ik van de rietzanger, de nachtegalen op de achtergrond, de cetti's zangers, de zanglijsters, de heggenmussen, grasmussen, zwartkoppen en de bosrietzanger. Het is een heerlijk concert dat mij betoverend in de oren klinkt.

Ik ben ook een dagje weg geweest naar Zeeland met Harriet en John om daar weer andere vogels te zien en te horen.. En met succes! Kemphanen liepen er volop, ook een groepje groenpootruiters en twee strandplevieren( waarschijnlijk een broedgeval). Verder 2 krombekstrandlopers, veel tureluurs, kluten, grauwe ganzen, brandganzen, grote Canadese ganzen, kuif-en krakeenden, bergeenden en wintertalingen.

Tussen De banken en de Kapittelduinen door neem ik ook nog wel eens een  kijkje in de Oranjebuitenpolder bij Maasdijk. Een natuurgebied dat aanvankelijk bedoeld was voor een parkeerplaats voor vrachtwagens ten tijde van de brexit. Nu zitten daar 2 graszangers en vele veldleeuweriken. Verder zie je daar regelmatig de bruine kiekendief; kortom een heel interessant natuurgebied, zolang er geen loslopende honden zijn. ( Het is een gewild gebied voor hondenuitlaat services)...

Hieronder een impressie van het tweede gedeelte van april

 
Zuidbank
 
 
Zwarte zwaan

 
Engelse kwikstaart
 
 
Gele kwikstaart 

 

Oeverzwaluw
 
 
Grasmus
 
 
Grasmus
 

Sprinkhaanzanger

 
Sprinkhaanzanger
 
 
Rietzanger
 
 
Ganzen met pullen worden belaagd door schapen....
 
 
Zomertaling
 

 Strandplevier


Kemphaan in zomerkleed
 
 
Groenpootruiter
 

Steltkluut. Vermoedelijk voor de tweede keer broedgeval in het kraaiennest

 
Veldleeuwerik
 
 
Tafeleend man. Er zitten wel 6 mannetjes in De banken en er is sprake van broedgevallen
 

Kapittelduinen gelukkig met minder water...