Totaal aantal pageviews

donderdag 26 februari 2015

De Kop van Noord-Holland

Met een paar enthousiaste vogelaars gingen we op zaterdag 21 februari naar de kop van Noord-Holland. Bij Den Oever aangekomen werden met huismusjes verwelkomt. Langs de dijk kwamen we een sneeuwgorsje tegen en tussen het riet zagen we 2 patrijsjes opvliegen. Verderop zat een waterral.
Op het wad uitkijkend zagen we duizenden vogels, voornamelijk pijlstaarten, wulpen en kluten en een groepje rotganzen. Toen we terug richting de haven liepen kwamen we een onvervalste albinofuut tegen. Een prachtig blondje!
Ik denk dat dit een eenzaam fuutje blijft want hij zal niet kunnen concurreren met een ander.
Vervolgens voer onze weg naar Balgzand, waar tussen de zeehonden en de wulpen 5 eidereenden te zien waren; 1 vrouwtje en 4 mannetjes. Wat zijn ze toch mooi.Ook kwamen we een paar middelste zaagbekken tegen, die vaak een verwarde indruk maken vanwege hun opgestoken haren.
 
De Siberische braamsluiper
Maar dan krijgen we de gelegenheid om naar de Siberische braamsluiper te gaan zoeken.
De Sylvia blythi is een braamsluiper die volgens de boeken het meeste lijkt op de vale braamsluiper. Hij is bleker en bruiner. Het is een dwaalgast.  De braamsluiper is een vogeltje dat zich niet zo makkelijk laat zien; maar deze, dankzij het ontbreken van bladeren, was vrij snel opgesnord. Tussen de takjes door lukte het mij om toch in kort tijdsbestek een paar foto's te maken.
 

Toen we deze Siberische braamsluiper verlieten kwamen we en passant de roze pelikaan nog tegen. Hiervan had ik reeds een paar foto's gemaakt. Toch voeg ik er nog 1 aan toe omdat hij ook zo mooi is.

 

4 opmerkingen:

 1. De mooiste foto's zijn natuurlijk de Siberische Braamsluiper (mooi blauw oogje!) en de Roze Pelikaan, maar die Albino-fuut is wel heel apart! En Eiders tegenkomen is altijd leuk, vooral de man vind ik erg mooi van tekening en kleur.
  tot gauw,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor je reactie Marie. Ja Die Braamsluiper, daar ging ik voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Frans, Jouw Siberische Braamsluiper staat er goed op. Mooi scherp oogje...
  Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi twitcher Frans, wat heb je een mooie foto's gemaakt. De Sib braamsluiper staat er prachtig op maar een albino fuut vind ik toch ook wel heel bijzonder, nog nooit eerder gezien. Leuke soorten ook de Miza en de Eiders.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen