Totaal aantal pageviews

zondag 16 juli 2023

Juli 2023

Deze maand begon met een vrij droge periode. Dat betekent dat De banken waar volop water zit, langzaam maar zeker steeds  meer het idee krijgt van plas-dras gebied. En dat is interessant voor steltlopers.

Al een paar weken zwerven er een paar bosruiters geflankeerd door witgatjes, grutto's, tureluurs, kleine pleviertjes en kemphanen. En dat is voor deze plas zeer interessant. In de buurt bij het Kraaiennest hebben steltkluten met succes gebroed en het wachten is op de eerste bezoekers.  Tijdens een ochtendwandeling langs de Banken liep ik langs de  bloeiende weide. Op de wilde peen zag ik een goudoogje en een grote langlijf; waarvan ook afbeeldingen.

 De distels zijn volop in bloei geweest en dat weten de puttertjes, groenlingen en kneutjes wel te vinden. Mijn volgende blog zal er een zijn over de puttertjes. Veel plezier weer bij dit blog



Kenmerkende wolken boven De banken


Er zit 1 afwijkend konijn in de banken. De konijnen hier zijn grijs of donkerbruin, maar deze is de enige afwijkende beige.


Op de wilde peen zit een goudoogje.


Op de wilde peen zit ook een Grote Langlijf


Tussen de gele bloemen loopt een Grote Canadese gans naar zijn kroost. Want ook in De banken hebben deze ganzen gebroed.


De grote zilverreiger heeft zijn foerageergebied ontdekt. Hij zit er al een paar weken.


Je kunt er niet omheen, de jonge spreeuwen vliegen al schreeuwend door de duinen en De banken. Af en toe laten ze zich wel goed zien.


De jonge grutto's  komen nu ook foerageren alvorens zij de tocht naar het zuiden aanvangen.


Jonge grutto's 


Opvallend is dan dat de IJslandse grutto mooi afsteewkt door zijn prachtige roestbruine kleur.


IJslandse grutto


Bosruiter.


Bosruiter


Zeker 3 paartjes dodaars hebben in de Noordbanken gebroed. Op een ochtend telde ik wel 11 jonge dodaars


Juveniele dodaars


Tureluur


Tureluur


Kemphaan in eclipskleed


2 kemphanen met de restanten van het broedkleed


Jonge kokmeeuw


Stormmeeuw


Opvallende verschijning was deze zomertaling die zich op zijn gemak zat te poedelen


Zomertaling


Zomertaling


Zomertaling


Kleine plevier


Witgat


De Noordbanken waar je kunt zen dat aan de rechteroever de plas een beetje opdroogt. en verandert in plas-drasgebied.

5 opmerkingen:

  1. Hoi Frans,

    Mooi gevarieerd blog met enkele zeer aansprekende soorten zoals de bosruiter en de IJslandse grutto's. Leuk dat konijntje met afwijkende kleur zo tussen het Jacobskruiskruid. Ook de Canadese gans en de grote zilverreiger tussen hetzelfde kruid zijn erg fraai. Er is daar nog genoeg te beleven als ik het zo zie, hier in het warme, droge zuiden zijn vrijwel alle plassen opgedroogd, er is al een tijdje op vogelgebied en zeker watervogels en steltlopers weinig te beleven. Zo'n plas-drasgebied zijn altijd leuke vogelplekken, profiteer er maar van zolang het nog kan.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Ja Ad, zolang we ervan kunnen genieten doen we dat uiteraard. De bosruiters laten zich steeds meer zien en de andere steltlopers zitten er ook dagelijks; kemphaan,tureluur,witgat, bonte strandloper e.d. Van de week zag ik een kleine mantelmeeuw die een jonge meerkoet verorberde. Het Jacobskruid en de distels kleuren de omgeving van het gebiedje. Afwisseling genoeg.
      Bedankt voor je reactie.
      Groeten
      Frans

      Verwijderen
  2. Hoi Frans,
    Mooi overzicht van de maand. En top soorten voor de lens. De zomertaling en kleine plevier zijn mijn favorieten, maar zo'n jonge dodaars steelt natuurlijk ook de show!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Marie, ondanks dat de maand juli in het algemeen een slappe maand is wat vogels betreft, heb ik toch wel een beetje windje mee gehad. De zomertaling heeft er maar 1 dag gezeten...
      Groetjes
      Frans

      Verwijderen