Totaal aantal pageviews

donderdag 12 oktober 2023

Deel 2 september 2023

Een wisselend blog met  gewone vogels , een libel en een vlinder.

De banken werden van plas/dras weer en plas door de regenval van de laaste dagen zodat er geen steltje meer te zien was. De meeuwen daarentegen hebben het zoete water ontdekt en er zijn nu talloze kleine- en grote mantelmeeuwen. Een aantal stormmeeuwen en kokmeeuwen. De pontische- en geelpootmeeuw hebben zich nog niet gemeld.

Lamgs het strand lopen sinds enkele dagen een groepje rosse grutto's die fourageren om hier te overwinteren of om door te trekken naar West Afrika.  Opmerkrlijk is dat een rosse grutto aan een stuk door vloog van Alaska naar Nieuw Zeeland en dat is bijna 13.000 km . Hij haalt wel snelheden van 90 km per uur. De rosse grutto die in nederland langs komt , is afkomstig van de antarctica en overwintert in West Europa en West Afrika.

Tijdens een vogeluitje met Maria bezochten wij de Hoogkampse plas. Daar zagen we 2 ijsvogeltjes; Verder een havik, jagende aalscholvers, dodaars, watersnippen, veel nijlganzen, grauwe ganzen, wilde eenden, waterral, smienten, lepelaars etc.  In de buurt van Houdringe en Beerschoten zagen we zangvogels zoals de staartmees, pimpel-en koolmees, roodborst, boomklever, goudvink, zanglijster, boomkruiper, boomleeuwerik, witte kwikken en vuurgoudhaantje. Een geslaagde gezellige dag.

Ook hebben mijn vrouw en ik nog een wandeling gemaakt door de Broekpolder en daar zagen we de visarend, en nog een rietzangertje




Dreigende wolken langs de Westlandse kust


De trouwe grote zilverreiger in De banken


Hij schudt zijn veren los


De pijlstaart laat zich zien. Opmerkelijk is dat er steeds meer pijlstaarten te zien zijn in De banken


Tussen vele meeuwen een kokmeeuwtje


Een juveniele kokmeeuw met een kievit


De stormmeeuw laat zich ok goed zien


Kleine mantelmeeuw


De rosse grutto


Rosse grutto


Rosse grutto zoekt  voedsel


Af en toe laat hij van zich horen


Met maria een dagje vogelen. Bij de Hogekampse plas zien we aalscholvers op jacht naar een visje


De ijsvogel ontbrak niet. Hij liet zich prima zien. Voor ons een kersje op de dag


Bij Berestein zagen we de winterkoning luid roepend.


Rondom een boom in de wei zaten boomleeuweriken. Af en toe razend snel vlogen ze om e boom heen en soms ging er eentje zitten op de reling rondom de boom.


Bruinerode heidelibel in Houdringe


In de Broekpolder een lichte buizerd


In de polder een bruin blauwtje labgs de weg


Tot slot een uit het beeld vliegende visarend. Maar ik vond die kop en zijn prachtige vleugel te mooi om de foto weg te doen en dus is ie geplaatst.


8 opmerkingen:

  1. Hallo Frans, ja je hebt niet stil gezeten...Leuk afwisselend Blog heb je gemaakt. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Best een leuke maand zo!
    Gaaf die visarend. De soorten bij de Banken zijn ook super.
    En natuurlijk heel herkenbare momenten van onze vogeldag!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel een late reactie van mij op jou. Sorry... maar die vogeldag doen we zeker weer! Super gezellig en mooie waarnemingen. Ik heb nog meer foto's in het tweede deel van oktober.
      Groetjes
      Frans

      Verwijderen
  3. Hallo Frans,
    Al met al heb je behoorlijk wat verschillende soorten gezien. Het zijn blijkbaar aantrekkelijke gebiedjes. De rosse grutto heeft je wat mij betreft de mooiste platen opgeleverd, al is de afsluiter natuurlijk ook bijzonder.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is nu zo'n beetje de tijd om rosse grutto's waar te nemen langs de kust. En gelukkig zijn ze niet zo schuw zodat ze niet direct opvliegen. De visarenden zijn nu inmiddels vertrokken en ik concentreer me op de vogeltrek. De spreeuwen en vinken passeren met duizenden tegelijk langs de kust, een waar spektakel.
      Bedankt voor je commenteaar Kees.

      Verwijderen
  4. Dag Frans, je hebt weer mooi geschoten in de Banken. De vleugel van de visarend is een juweeltje van een foto. Je blog ziet er als van ouds supermooi uit ! Groetjes André

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé André leuk weer van je te horen. Dank je voor je commentaar.

      Verwijderen